Created by Templates Zoo

edu comelles

Sons de la Festa

Instal·lació Sonora

Altaveus, paisatges sonors, cadires plegables, llum.

_

El paisatge sonor és el conjunt de sons que ens envolten en el nostre dia a dia, des de els sons més quotidians fins a les bandes de música, passant pel pas de gent, les campanes i el bullir d'una ciutat.

Els paisatges sonors ens expliquen a través de l'escolta com som i qui som. Alhora, el paisatge sonor és testimoni, arxiu i memòria de la identitat i el patrimoni immaterial de cada lloc, i per tant cal preservar-lo.

En la sala d’escolta que s’ha disposat al IVAM CADA, l’espectador o oient podrà endinssar-se en un entorn immersiu on a través del sentit de l’oïda viatjar al bell mig de la festa. Gràcies al força evocadora del so, en aquest espai a les fosques podrem centrar l’atenció en l’escolta i deixar-nos portar.

El conjunt de gravacions que hom pot escoltar en la sala d’escolta són el fruit de dues campanyes de registre de paisatge sonor de la festa de Moros i Cristians d'Alcoi. Els registres es van realitzar els anys 2010 i 2011.

El material va ser registrat amb microfonia d'alta qualitat en diverses localitzacions i dies de la festa. La composició final no és un retrat sonor fidel de la festa, sinó una mostra del ric paisatge sonor dels alcoians des d'una mirada i una escolta externa: la de l'autor de la proposta, Edu Comelles.

Al pati exterior del IVAM CADA es podrà escoltar durant els díes d’exhibició un paisatge sonor contínu en el que es combinen músiques, sons i ambients sonors de la festa sense solució de continuïtat. Es tracta d’una mescla evocadora i aleatoria que com un murmuri s’escoltarà de fons en l’ambient sonor enmudit de la ciutat d’Alcoi degut a la Crisi Sanitària.

Aquest arxiu sonor que ací es presenta no haguera sigut possible sense l'entusiasme de Damià Jordà Bou i l'hospitalitat de la seua família que obriren les portes de casa seua perquè jo, vingut de fora, poguera registrar els sons que ara escoltarem.

_

Idea original, registre i mescla sonora: Edu Comelles.

Revisions: Damià Jordà i Raül Llopis.

Sons originals registrats en 2010 i 2011 a El Partidor, Carrer Sant Nicolau, Plaça Espanya, avinguda del País Valencià, Parc de la Glorieta i Carrer Sant Francesc d’Alcoi.

_


_

Enllaços de prensa: