Created by Templates Zoo

edu comelles

SENT i MENT

SENT
Instal·lació Sonora Reactiva en col.laboració amb La Falla Immaterial

Altaveus, programari i il·luminació 

 

_

La instal·lació recrea a escala sonora una Mascletà feta a partir de mostres de so diverses que s’articulen de forma generativa per a crear una nova forma de viure aquest esdeveniment que és patrimoni immaterial de la ciutat. 

L’obra es desplega en un espai de privació sensorial on l’espectador i oient queda envoltat de foscor per aguditzar el sentit de l’escolta, capaç de fer-nos viatjar i vibrar amb la potència emotiva d’aquest acte pirotècnic. El paisatge sonor que es desplega en l’espai expositiu és el resultat de reconfigurar sons i estructures pirotècniques de la mascletà i altres paisatges sonors vinculats a les Falles i de la seua reinterpretació sonora i musical. 

Els sons que formen esta instal·lació sonora provenen de registres del paisatge sonor urbà de València al llarg del mes de Març. Alhora eixos sons que son patrimoni immaterial, s’entremesclen amb tota una plètora de sons i sonoritats que al·ludeixen, reinterpreten o sumen capes de significat, metàfora i joc al conjunt del paisatge sonor faller. 

Els autors de la proposta han emprat informació del portal de dades obertes de l’Ajuntament de València com a partitures gràfiques. El conjunt d’eixes dades és l’ADN que dibuixa el so d’aquest acte de comunió cívica, les dades i les gràfiques que les dibuixen esdevenen partitures sonores. La peça compta amb un element interactiu que transforma la peça sonora i l'adapta a cada visitant en l’espai expositiu, sentint la seua presència a través d’un sistema de sensors electrònic. 

SENT busca capgirar la Mascletà i reinterpretar-la des de la contemporaneïtat i la desconstrucció conceptual, musical i sonora, fent-nos així reflexionar sobre el seu lloc en la societat i com a través de l'escolta construïm tradició, llegat i identitat col·lectiva. 

_

Aquesta és una obra complementària i agermanada amb la intervenció visual i lumínica que es pot visitar al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MUVIM), la qual rep el nom de MENT. Si amb SENT explorem la vibració i l’impacte sonor de la Mascletà, amb MENT auscultem la ciutat per sentir, visualment, com la ciutat vibra en el seu dia a dia a través del so i de l'anàlisi de dades sobre sostenibilitat. 

_

+ info:

https://fallaimmaterial.com/

_

_
 
MENT
Instal·lació lumínica i sensible en col.laboració amb La Falla Immaterial

Projectors, microfonía, dades i programari

MENT és una instal·lació interactiva que construeix un paisatge visual i abstracte creat a partir de dades sobre sostenibilitat provinents del portal València al Minut de la ciutat intel·ligent de València. Aquestes dades contribueixen positivament a assolir reptes de les ciutats verdes com ara l’ús de la bicicleta, l’ús dels autobusos urbans, la reducció del trànsit rodat, la millora de la qualitat de l’aire i el reciclatge de residus. 

MENT consta de tres elements. D’una banda tenim un gran fris digital que ens mostra les dades anteriors desplegades en un gran paisatge abstracte que, alhora, es veu afectat per un element constant i permanent en el nostre dia a dia: el paisatge sonor. Aquest gran mural de la ciutat ens presenta un paisatge abstracte creat a partir de dades i de la interacció en temps real dels visitants. 

D’una altra banda, hi ha un sistema sistema de visualització de dades dels barris, que genera una sèrie d’obres lumíniques que són abstraccions pictòriques de cada racó de la ciutat. 

El darrer element de MENT és un sistema que escolta l’entorn immediat per a capturar un element clau del paisatge sonor: la parla, les llengües i els idiomes que es parlen a la nostra ciutat. Aquest sistema de captació genera un flux de text on podrem apreciar la riquesa cosmopolita d’una ciutat com València en plenes Falles. 

MENT és com un xicotet cervell que analitza i ens retorna al camp visible com els valencians i les valencianes vivim la ciutat i la fem vibrar en positiu. Eixes dades i el seu ball imparable, alhora, son alterades pel flux constant i invariable del paisatge sonor urbà, sempre present, canviant, caòtic i imprevisible.