Created by Templates Zoo

edu comelles

Ensems 2018


Aquest conjunt d'artistes recull i mostra una àmplia selecció d'estils que enfronten novament els límits de les músiques experimentals i l'art sonor. El recorregut traça una trajectòria que pretén enfrontar plantejaments més extrems i propostes immersives amb projectes a cavall entre l'experimentació electrònica, l'ambient, el sorollisme i certes concessions al Post-Rock i l'electrònica més nocturna. 

Des del preciosisme sonor de la japonesa Tomoko Sauvage fins a l'èpica noctàmbula del combo Diamond Dancer (format pels valencians i reconeguts Nacho Marco i Pau Roca) passant per l'electrònica experimental de Nikka, hi trobem tota una paleta de colors que ens apropen a allò que actualment està succeint a la resta del món. 

A més a més, en aquesta selecció comptem amb Ferran Fages, un dels més prestigiosos músics experimentals amb una projecció internacional aclaparadora. Tanmateix i en l'estela, el joveníssim Elías Merino signa Ogive el seu projecte d'electrònica més assequible, cuinat als fogons de la Universitat de Huddersfield, un dels focus més importants d'experimentació del continent. Finalment i seguint dins de l'emergència musical en l'àmbit nacional el duo format pels madrilenys Lucas Bolaño i Erissoma seràn els encarregats de portar al directe el seu primer treball discogràfic, una meravella onírica a cavall entre el paisatge sonor, les guitarres perdudes i melodies abandonades. 

En total sis propostes que estableixen una sèrie de coordenades per endinsar-se en la creació sonora més actual i experimentar en primera persona el resultat de processos de creació nascuts en absoluta llibertat creativa.

_



NIKKA + ALBA G. CORRAL
14 d'Abril / 22h / Centre del Carme

La barcelonina Nikka és una rara avis de l'experimentació, els seus inicis en el món de la producció musical i l'electrònica de ball com a Dj li confereixen una frescor inusitada a un treball cada vegada més experimental i introspectiu. La incansable voluntat d'endinsar-se en territoris aspres de l'electrònica l'ha portat arreu d'Europa en solitari o amb col·laboracions com la que manté amb l'artista visual Alba Corral.

Nikka presentarà el que ha sigut el seu darrer treball discogràfic, una obra fosca i penetrant que ha desenvolupat i compost a la freda Suècia on ha tingut l'oportunitat de treballar en el prestigiós laboratori d'experimentació electrònica EMS d'Estocolm. El resultat, "The Baltic Sea From my Window" és una obra que reconstrueix a través de paisatges electrònics allò viscut a la bora del Bàltic suec. En aquesta ocasió, a Nikka l'acompanya la virtuosísima Alba G. Corral a les visuals.




_



DIAMOND DANCER / Nacho Marco & Pau Roca + Waky
14 d'Abril / 22h / Centre del Carme

L'Electrònica valenciana està d'enhorabona, dues figures com Nacho Marco i Pau Roca (La Habitación Roja) uneixen forces per a crear Diamont Dancer una proposta electrònica única en el territori i que dibuixa un prometedor panorama on l'experimentació més propera al Post Rock duta a terme per dos pols aparentment oposats.

Diamont Dancer és la resposta lògica a un procés de col·laboració entre ambdós artistes on el punt de trobada és un incert lloc on l'ambient experimental i el dubte de si toca posar-nos a ballar o no planeja sobre l'oient. Diamond Dancer és la demostració empírica de què altres músiques al marge de l'electrònica de ball poden conviure en diferents contextos el qual és símptoma, un cop mes, de la bona salut del panorama a la Comunitat Valenciana.

_


FERRAN FAGES
24 d'Abril / Palau de la Música

Ferran Fages és possiblement un dels artistes sonors i músic experimentals més internacional del nostre país. Aquest barceloní ha publicat infinitat de treballs discogràfics en els més prestigiosos segells discogràfics i a construït una carrera musical i sonora absolutament eclèctica alhora que coherent.

A Ensems presentarà "Un lloc entre dos records" una peça per a guitarra acústica i ones sinusoidals o tons purs, resultat dels darrers experiments d'aquest incansable creador. L'obra reuneix les preocupacions d'aquest artista, ressonàncies, musicalitat i síntesis són elements que conjuguen i es retroalimenten conformant una música minimalista a mig camí entre l'acústic i el fet electrònic.



_


TOMOKO SAUVAGE
28 d'Abril / Centre del Carme.

Aquesta japonesa establerta a Paris fa més de 15 anys que gira pel món amb la seua proposta experimental i preciosista. Ara, arriba a València per presentar el seu darrer treball discogràfic, l'aclamat internacionalment "Musique Hydromantique" una autèntica meravella publicada pel prestigiós segell Shelter Press.

Sauvage crea música on la ceràmica i l'aigua són els elements principals d'un univers sonor absolutament únic i singular. Sauvage utilitza micròfons subaquàtics per extreure una música brillant i lluminosa a partir de les ressonàncies produïdes per l'aigua dins d'uns bols de porcellana dissenyats expressament per al seu projecte musical. L'experiència resultant és d'una bellesa inusitada, sens dubte un concert per a no perdre's.

MEDIA: https://www.youtube.com/watch?v=UOe9ZOobJeg
WEB: https://o-o-o-o.org/
_



ERISSOMA & LUCAS BOLAÑO
29 d'Abril / 13:30h / Centre del Carme.

La col·laboració entre els músics madrilenys Erissoma (David Mata) i Lucas Bolaño era inevitable: ambdós comparteixen generació i gustos similars. A partir d'una trobada casual i una proposta encara més inusual, el duo presentà l'any passat el seu primer disc de llarga duració "Ping Pong" publicat al segell d'electrònica experimental valencià, Audiotalaia.

L'àlbum recull un seguit de talls en forma de viatge d'anada i tornada en el que ambdós músics han intercanviat sons durant pràcticament un any sencer fins a concebre el disc definitiu. El resultat ha cristal·litzat en un disc complex i ple de matisos on els records a l'ambient electrònic de segells com 12k o Touch són evidents; i on paisatge sonor, guitarres dilatades i drones atmosfèrics es donen de la mà demostrant un cop més la salut de l'electrònica experimental al nostre país.

_



ELIAS MERINO / OGIVE
29 d'Abril / 13:30h / Centre del Carme.

Elías Merino és un jove artista que s'ha passat els darrers anys immers estudiant a la prestigiosa escola de música de Huddersfield, Regne Unit. Si ja de per si, la seva trajectòria abans de marxar del país era prometedora, els anys a Anglaterra no han fet més que confirmar la projecció d'aquest músic experimental en diverses facetes de l'electrònica més marciana i computacional.

A Ensems, Merino presenta "Ogive" el seu darrer disc en col·laboració amb el músic britànic Chris Herbert i que ha estat publicat pel totèmic segell australià Room40. Ogive és un tour de force en el que ambdós autors teixeixen textures i paisatges electrònics buscant un llenguatge accessible sense renunciar a res. L'electrònica més sintètica buscant una ànima orgànica, apropant-se a la natura sense oblidar la seva arrel digital.