Created by Templates Zoo

edu comelles

València Sona. Mapa Sonor de la Comunitat Valenciana


_

(EN CONSTRUCCIÓ)

El Paisatge Sonor

L'any 1974 el musicòleg canadenc Murray Schafer va descriure el concepte de paisatge sonor. Schafer en "The Tuning of The World" definí el paisatge sonor com el conjunt de sons que habiten un espai i un temps específics. Cada lloc del món té el seu propi paisatge sonor i aquest s'articula a partir de tots els elements sonors en la vida que ens envolten: Per tant el paisatge sonor es forma a partir dels sons produïts per l'home, la natura, el clima, la fauna, la flora, les tradicions, la cultura, les llengües, els paisatges i al cap i a la fi, qualsevol cosa que en aquesta vida tinga un so específic.

El paisatge sonor en els darrers anys i a causa de un canvi tecnològic important ha esdevingut una ferramenta fonamental per a l'estudi, observació i cartografiat de diferents territoris. El paisatge sonor sovint es gasta per a explicar, a través de l'escolta com és una societat i quines particularitats la defineixen, que hi sona en cada lloc i com aquest so, aquest paisatge ens agermana.

Patrimoni Inmaterial

Des de l'any 2003 la UNESCO anima a seguir les directrius de salvaguarda, regeneració i difusió del Patrimoni Cultural Immaterial segons les línies dictaminades per la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, resultants de la Conferència General de l'Organització de les Nacions Unides per l'educació i la Ciència (UNESCO). Dins d'eixes directrius se'n desprèn la necessitat de preservar, arxivar i documentar els paisatges sonors de cada territori com a forma de coneixement i per a impulsar, promoure i educar en una cultura de l'escolta com a forma d'enfrontar-nos al nostre entorn més immediat.

Motivació inicial

El projecte rep la motivació a partir de l'arxiu personal de l'autor de la proposta. Després de quasi una dècada registrant sons i paisatges de la Comunitat Valenciana l'arxiu inicial sobre el qual es construiria el mapa sonor de València compta en diversos centenars de gravacions entre espais naturals, paisatges humans, tradicions, cultura i festes.

L'arxiu personal de l'autor ordenat en blocs cronològics i geogràfics compta amb dos blocs complets de registres sonors de la festa de Moros i Cristians d'Alcoi així com una completa documentació de la Festa de les Falles a València i l'únic arxiu sonor existent al món de llavadors rurals en les tres demarcacions de la Comunitat, València, Alacant i Castelló.

En conjunt, l'autor ha registrat una gran varietat de paisatges sonors de la Ciutat de València obrint la possibilitat a una zonificació del Mapa Sonor de la Comunitat Valenciana.

De l'arxiu personal de l'autor s'en desprenen també conjunts de grabacions d'una gran varietat de paisatges sonors ja siguin de caràcter humà o tradicional o del món natural. L'autor ha registrat sons de forma extensiva en localitats com Villena, Mislata, Llosa de Ranes, Alcossebre, l'Horta Nord, Chelva, Les Valls, Alzira, el Maestrat, la Serra de l'Espadà, Marina Alta i Baixa i un llarg etcètera.
Més enllà de contextos sonors específics l'autor compta amb una llibrería de grabacions de camp de prop de 250 GB de documentació sonora d'espais naturals, urbans, rurals, events climatològics, manifestacions socials i culturals; i infinitat de registres sonors captats desde l'any 2010 que abarquen les tres demarcacions valencianes.

Mapa Sonor de la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana té un paisatge sonor propi, autòcton i únic que cal preservar: Des dels paisatges naturals que trobem arreu del territori de nord a sud i d'est a oest, passant pel paisatge humà que ha redibuixat aquesta terra i escoltant la infinitat de manifestacions culturals, tradicionals vinculades al so, el tro i la música tan pròpies de la Comunitat Valenciana; hom observa la riquesa d'un paisatge sonor que està essent abandonat.

Aquest projecte té l'ambició d'iniciar un procés de cartografiat sonor del territori Valencià a fi de crear el primer mapa sonor de la Comunitat Valenciana. Aquest mapa pretén ser una ferramenta d'escolta i observació del paisatge, el territori i tot el que en aquesta terra sona. La idea parteix de projectes similars en altres territoris i s'emmarca dins de la necessitat de glossar i documentar un territori que en el particular té molt a veure en el so, l'escolta i l'oïda.

Metodologia

Aquest projecte consta de diverses fases de desenvolupament a curt, mitjà i llarg termini. La primera fase es pretén iniciar un procés de recollida de paisatges sonors que es dividirà en diverses campanyes repartides pel territori amb la finalitat d'anar aplegant una mostra significativa de paisatges sonors de cada un dels racons de la Comunitat Valenciana. Aquesta fase està pensada per a recollir i crear un mapa sonor bàsic que reculla els sons més singulars i específics.

La segona fase està destinada desplegar el projecte a tot el territori i teixir complicitats amb agents locals a través d'un procés de mediació. És en aquesta fase on la presència d'activitat en el territori permetrà l'enriquiment amb aportacions ciutadanes.

Finalment es contempla una fase final que rubrique la sostenibilitat del projecte en el futur. Feta la consolidació i comptant amb un extens arxiu sonor, en aquesta etapa del projecte l'atenció se centrarà en el desenvolupament d'un format expositiu per al Mapa Sonor de la Comunitat Valenciana. Aquesta exposició serà una ferramenta divulgativa, lúdica i itinerant que repartirà continguts, disseminara l'activitat i s'aproparà a les escoles i instituts amb una clara vocació de reivindicar l'escolta com una forma d'observació del nostre entorn.

_

ESCOLTA:

Paisatge Sonor Nocturn, Sant Joan de Penyagolosa (Vistabella, Castelló)


_

Paisatge Sonor del Dia dels Trons (Alcoi, Alacant)


_

Paisatge Sonor a la Serra d'Irta (Alcalà de Xivert, Castelló)


_

Tocs tradicionals de campanes al Micalet (Barri de la Xerea, València)


_

Paisatge Sonor a l'Albufera de València (Port de Silla, València)

_

Imatges del dossier del projecte i la web: