Created by Templates Zoo

edu comelles

d'Absències

Documental Sonor | Etnografia Sonora
Duració: 30 min
 
_
 
El pas del temps és com un riu que baixa, un seguit d'esdeveniments en el temps que en conjunt formen un fil, una línia, una remor de fons que dibuixa allò que ja ha passat, allò que està passant i el que vindrà. 

Com el riu, el fluir del pas del temps té canvis de cabal, fluctuacions, pujades, baixades i interrupcions del seu curs. El mateix passa en el paisatge sonor, que de vegades hi és durant segles i de cop per una sèrie de circumstàncies concretes s'esbaeix, deixa de fluir, s'atura i enmudeix. 

Eixos moments de silenci, d'impas, d'aguantar la respiració i d'anelar-n-he el retorn, defineixen époques i en el fons resonen d'una forma especial i molt concreta, desde el silenci des d'un no-sonar. En estos moments silenciats de vegades allò que no sona esdevé veu, i a través del llenguatge, la veu, el paper, la memòria o la voluntat segueixen vibrant a l'espera de tornar a ser sentits, ser escoltats i ser viscuts. 

_

Crèdits

"d'Abscències" és una peça sonora d'Edu Comelles. Amb els testimonis de Fran Badenes i Juan Contreras i la locució d'Ana Moure i Álvaro de los Ángeles.

"Crist de Pau, de Fran Badenes" és el registre sonor original gravat a l'escola de dolçainers de Tales, de la peça homónima interpretada pel seu autor en octubre de 2022.

"Epíleg, Teresita 1976" recull les gravacions originals digitalitzades per Fran Badenes on escoltem a Teresita, l'última supervivent d'una nissaga familiar de Tales i transmisora de les partitures perdudes del Dolçainer de Tales. 

El conjunt dels sons i veus han sigut registrats en el poble de Tales els díes 28 i 29 d'Octubre de 2022, dins les activitats de Synergy, una proposta coordinada per Maya-Marja Jankovic i Álvaro de los Ángeles. Produït en l'Assut de l'Art. 

_

 

_

Imatges del procés per La Mary Posa.

Muntatge instal·latiu al Museu Etnogràfic de Tales. Foto: Edu Comelles.