Created by Templates Zoo

edu comelles

El so imaginat és el més potent i suggeridor

Ferro, metacrilat i text.
Dimensions 810 x 370 x 120 cm.

 

A la plaça de La Reguereta de Balaguer (Lleida), dins del safareig ple d’aigua hi descansa, sota la superfície, una làmina de metacrilat transparent sobre la que hi llegim, en lletres blanques, el següent text: 

_

el so imaginat és el més potent i suggeridor 

Ricard Casals Alexandri

Cal atraure l'atenció cap als paisatges sonors que presenten cert interès i lluitar per preservar-los. Un paisatge sonor  únic mereix un lloc en la història tant com una simfonia de Beethoven. El seu record no pot ser esborrat pel pas dels anys.

Pensem el que pensem sobre els sons que ens envolten diàriament tots els reflecteixen un caràcter comunitari. Cada comunitat posseirà els seus propis paisatges sonors, a pesar de que no tots siguin bells, justament els paisatges sonors menys ostentosos son els requereixen major vigilància, doncs, no obstant las seva originalitat o el seu encant antic, tendeixen a ser suprimits de manera gens cerimoniosa.


R. Murray Schafer

Para i escolta en silenci el paisatge sonor que t'envolta, aquest està format per infinitat de sons que conviuen aquí on et trobes ara mateix. De prop sentiràs la remor de l'aigua renovant-se al safareig, sons quotidians provinents de les cases que envolten aquest lloc, sons i sorolls més distants de trànsit rodat, vianants, campanes, etc. Però aquí estant, escoltaràs un paisatge sonor en calma.

Des d'aquesta calma, intenta ara imaginar com sonava aquest lloc abans de la democratització dels electrodomèstics i l'aigua corrent a les cases; imaginem i sentim els ritmes dels cops, les esquitxades, les converses i les cançons de dones treballadores, les queixes, l'esforç d'una tasca quotidiana feixuga, els coves, el sabó i el degoteig de la roba per esbandir, l'aigua que emana del rec del cup, el fet de sentir un espai ple de vida, d'esforç, treball i socialització ja desapareguts però presents en la nostra memòria col·lectiva.

El món està ple de records sonors únics i inimitables com aquest paisatge sonor que ens envolta, que no s'esborrarà de la memòria si l'escoltem i el reconeixem.

_

Aquesta instal·lació està ubicada a l'antic safareig públic de la Reguereta. A partir de dues cites textual de, per una part, Ricard Casals Alexandrí i per l'altra, R. Murray Schafer, la instal·lació convida el públic a escoltar de manera crítica els contextos sonors que ens envolten. 

En espais com la Reguereta aquest context sonor forma part del relat del mateix lloc: la remor de l'aigua, les esquitxades, les converses, l'esforç de la tasca, el degoteig de la roba estesa, teixeixen el record de fets passats encara presents en la memòria col·lectiva de la ciutat. 

Igualment, a partir d'aquesta instal·lació, l'artista també pretén reflexionar sobre la preservació del patrimoni immaterial sonor dels llocs, i com aquest és capaç de reflectir-ne la identitat al llarg del temps.

_

 

Més imatges:

Crèdits:

Obra produïda entre agost i octubre de 2022 dins el Forma Balaguer, Espais d'Art Contemporani, organitzat per la Paeria de Balaguer, El Museu de la Noguera, Fundació Sorigué. 

Agraïments: Ricard Casals Alexandri, Maria Monseny, Serralleria Pujol i Rètols AM.