Created by Templates Zoo

edu comelles

Ensems 2017

Foto: Paula Felipe.

_

+ info: http://www.ensems.com//search/label/ArtSonor2017

En esta ocasión presento una selección de artistas, músicos y proyectos transdisciplinares que exploran territorios que van desde el ruido extremo hasta los aledaños del pop o la electrónica, pasando por la improvisación, la danza contemporánea, el ambient y demás territorios sonoros. Esta programación además de ofrecer una panorámica, abierta, plural y multifacética; presta especial atención a la creación en femenino a nivel local, nacional e internacional contando con la presencia de destacadas creadoras en el panorama.

La programación, que alcanza un tercio de la programación global del festival, se desarrollará íntegramente en el Centro del Carmen de Valencia y se alargará durante el mes de Mayo y principios de Junio. Cada fin de semana, dos propuestas artísticas se presentarán en la Sala Dormitori del Centre del Carmen y en el Claustro Gótico de dicho centro.

La programación viene encabezada por la actuación del trio noruego Camille Norment Trio. Norment es una de las artistas sonoras más interesantes del panorama europeo. En 2015 saltó a la fama internacional al ser la encargada del pabellón Noruego de la Biennal de Venecia con una obra a caballo entre lo escultórico, lo performativo y lo musical. A Ensems viene con un singular instrumento: la Glassarmonica, un instrumento de cristal que se toca con las yemas de los dedos. 

En el plano internacional nos visita también el italiano Giovanni Lami una de las figuras emergentes del panorama experimental italiano. A Ensems presenta "Bias" un proyecto a partir de la manipulación y creación en tiempo real de loops con un magnetofón Nagra.

Desde Francia, aunque nacida en Cadiz, Clara de Asis presentará sus más recientes exploraciones sónicas a través de su minucioso, quirúrgico y bello trabajo sobre la guitarra eléctrica. En las antípodas de los procesos analógicos se encuentra el zaragozano Santiago Latorre en colaboración con el performer colombiano Carlos Maria Romero cuyo trabajo transdisciplinar aborda la palabra, la voz y el gesto como mecanismos de disrrupción a través de lo digital. 

Venido de Roma pero natural del País Vasco, Alex Mendizábal es uno de los artistas sonoros más invisibles pero con una obra extremadamente interesante, asertiva y compleja en su simplicidad. Mendizábal creará una instalación sonora site-specific que transformará el Claustro Gótico del Centro del Carmen en una caja de resonancia.

En el plano nacional, Ensems 2017 reúne por vez primera fuera de Madrid a dos pesos pesados de la electrónica en nuestro país. Javier Piñango y Juan Antonio Nieto, la unión de ambas fuerzas de la naturaleza nos llevará a abismos sonoros extremos. La experiencia, saber hacer y contundencia de la propuesta no ha dejado indiferente a nadie y especialmente después de su reciente trabajo de debut para el sello barcelonés Marbre Negre. 

En la estela de extremos sonoros el valenciano Josué Coloma presenta su proyecto más experimental e impredecible: Alozeau. El de Valencia lleva años afincado en Barcelona en donde sigue su laberíntica carrera musical y sonora, era de recibo que Ensems le invitara a actuar. Coloma es sin duda un claro ejemplo del talento local y de un creador trabajando en libertad total, sin límites ni fronteras estilísticas.

De Valencia nos llega también el proyecto Persona, improvisación sonora a partir de guitarras eléctricas planeadoras y efectos que en esta ocasión se combinan con la danza y el movimiento de Lorenza di Calogero, bailarina afincada en Valencia. El conjunto, una trama compleja de hilos, tensiones y complicidades entre sonido y movimiento.

Siguiendo en el plano local y en la necesidad de apoyar a los proyectos gestados en el territorio, la programación de Ensems se completa con la actuación de, probablemente, uno de los músicos castellonenses de mayor proyección internacional: Rauelsson. Tal es así que para esta ocasión le acompaña el prestigioso percusionista finlandés Tattu Rönkkö quién, entre muchas cosas es colaborador habitual de la mítica banda de post-rock EfterKlang. 

Por último y no menos importante, uno de los conciertos más especiales y emotivos que se esperan será el de la joven compositora valenciana Isabel Latorre. Por encargo de quién suscribe estas palabras, Isabel Latorre presentará un homenaje a la recientemente fallecida Pauline Oliveiros una de las creadoras más importantes de la historia de la música electrónica y experimental. Latorre a través del minucioso estudio de la obra de Oliveiros presentará un concierto con acordeón y electrónica para recordar y homenajear a la que fuera la encargada de formular el cuerpo teórico de aquello que llamamos Deep Listening.

En definitiva, esta programación dentro del conjunto del festival Ensems, es un reflejo de las tensiones, sinergías y interconexiones existentes en las músicas experimentales y el arte sonoro, un territorio con las fronteras desdibujadas y los límites difusos. 
_


Vídeo: Damià Jordà.
_

Foto: Paula Felipe.

CLARA DE ASIS
6 de Maig / Sala Dormitori

Clara de Asis és una experimentadora d'origen gadità establerta a Marsella. Allí, i al llarg dels anys ha anat desenvolupant un treball d'experimentació a partir de la manipulació no convencional de la guitarra elèctrica. A través d'un procés de destil·lat sonor Clara De Asis construeix paisatges drònics i geografies acústiques a partir del feedback, la ressonància i els efectes. Sens dubte una proposta única en el panorama i un boníssim exemple d'usos alternatius de la guitarra elèctrica.

Clara de Asís, tot i els seus orígens andalusos forma part activa de l'escena francesa, des de Marsella. Allí un magma de creadors, músics i experimentadors operen passant desapercebuts en aquest costat dels Pirineus, esperem que per poc temps.
_

Foto: Paula Felipe.

PERSONA + LORENZA DI CALOGERO
6 de Maig / Sala Dormitori

Persona és el projecte sonor i experimental del músic valencià Daniel Benedito. Aquesta proposta insòlita en el panorama local fa uns anys que es passeja per festivals i sales valencianes del circuit alternatiu. Benedito explora l'ambient i l'electrònica de guitarres planejadores, combinades amb pedals, efectes i diferents estris amb els quals construeix paisatges sonors vaporosos i eteris. Es fa acompanyar també, pel contrabaixista Rafa Ramos qui complementa aquesta proposta d'arrel local i projecció internacional.

En directe sempre col·labora i combina la creació sonora amb dansa Butoh. Per a aquesta ocasió treballarà amb la prestigiosa ballarina italiana Lorenza di Calogero una de les representants més destacades de l'escena actual amb una trajectòria espectacular.
_

Foto: Paula Felipe.

GIOVANNI LAMI
13 de Maig / Claustre Gótic

Aquest jove artista italià forma part d'una nova fornada d'artistes sonors i músics experimentals apareguda en els últims anys a Itàlia. De la fervent activitat en aquest país veí ens arriba el treball de Lami qui, després de destacar en treballs centrats en el paisatge sonor explora les possibilitats sonores i expressives a través d'un treball amb cintes reel-to-reel. L'electrònica més analògica i retro es dóna de la mà de la creació d'avantguarda.

"Bias" el concert que presentarà a València es troba a mig camí entre la instal·lació i el concert, Giovanni Lami teixeix paisatges a partir de loops expansius, complexos i plens de textures. Preciosisme sonor analògic des del Nord d'Itàlia.

_

Foto: Paula Felipe.

ALEX MENDIZÁBAL 
13 de Maig / Claustre Gótic

Alex Mendizábal és un dels més singulars artistes sonors del País Basc. El seu treball explora els límits perceptius del so a través d'enginys creats a partir de materials quotidians. Mendizábal crea instal·lacions sonores efímeres on la música no depén de mitjans elèctrics o electrònics i on la pressió de l'aire el plàstic i materials tan senzills com sabó o globus inflables creen paisatges sonors d'una bellesa inusitada.

A València, Alex Mendizábal crearà una peça específica per al claustre gòtic del Centre del Carmen. A través de l'ús de cintes de plàstic, Mendizábal transformarà el claustre en una caixa de ressonància on el vent i l'aire seran els intèrprets d'un instrument únic, efímer i visualment colpidor.
_

Foto: Paula Felipe.
ALOZEAU / Josué Coloma
20 de Maig / Sala Dormitori

Si poguérem parlar d'una escena experimental valenciana, Josué Coloma segurament hi seria al bell mig. Aquest valencià establert a Barcelona fa uns quants anys que explora diversos territoris de la música experimental, l'electrònica i l'ambient. En solitari o en col·laboracions la seua inquietud com a músic l'ha portat a territoris sònics on el soroll extrem deixava espais per a la calma absoluta, a treballs propers al postrock i inclòs al folk experimental.

Alozeau és un músic de perfil baix, sempre als marges d'estils i estètiques però sempre present amb la seua assertivitat i la seua oïda afilada. Una vegada més, salut sonora i qualitat oculta al territori.
_

Foto: Paula Felipe.

JAVIER PIÑANGO & JUAN ANTONIO NIETO
20 de Maig / Sala Dormitori

Diuen que l'experiència, la veterania i els anys aporten perspectiva i llibertat a tot procés creatiu. Sens dubte els casos de Javier Piñango i Juan Antonio Nieto en són un exemple clar. D'ambdues dilatades carreres en destil·len camins paral·lels on l'exploració sonora sense concessions i la recerca incansable de nous horitzons musicals els han acabat trobant l'un a l'altre.

Així doncs, ambdós ajunten forces per a construir espais sonors a base de tensió matèrica, foscor experimental i electrònica tel·lúrica. Parlar de Piñango i Nieto és posar sobre la taula dos tòtems de l'electrònica al nostre país, significa fer un repàs a l'electrònica underground més fosca i abissal i endinsar-se en un viatge de no retorn als confins del que és audible.
_

Foto: Paula Felipe.


RAUELSSON + TATU RÖNKKÖ
27 de Maig / Sala Dormitori

Rauelsson, l'etern oblidat. Aquest músic de Castelló ha voltat els darrers anys per tot el món presentant el seu aclamat "Vora" un disc únic a València i al país. Amb una projecció internacional aclaparadora aquest músic que explora la nova clàssica combinada amb l'ambient i el paisatge sonor aterra a València de la mà de Tatu Rönkkö un dels percussionistes més destacats de l'escena finlandesa i col·laborador dels mítics Efterklang.

La música de Rauelsson prové del pop i a mesura que la seua investigació avança s'endinsa en un camí de no retorn cap a la nova clàssica, l'ambient, l'electrònica i fins i tot el paisatge sonor. Encís sonor que demostra un cop més la bona qualitat de la música feta a casa nostra. De nou, gemmes ocultes al territori.
_

Foto: Paula Felipe.

ISABEL LATORRE plays PAULINE OLIVEIROS
27 de Maig / Sala Dormitori

Era inevitable, després que ens deixés el passat any, dedicar-li un concert molt especial a Pauline Oliveiros. Oliveiros és una de les màximes exponents mundials de l'art sonor i les músiques experimentals, a través de la seua música i la seua recerca sobre l'escolta i allò que ella anomena Deep Listening ha construït al llarg dels anys pilars fonamentals per entendre la creació sonora contemporània en tota la seua complexitat.

Per a un concert tan emotiu i especial l'acordionista i compositora valenciana Isabel Latorre revé l'encàrrec de reinterpretar el pensament, llenguatge i música de Pauline Oliveiros i destil·lar-ho tot plegat en un concert únic i irrepetible. No es tracta d'una interpretació del seu repertori ni d'un programa amb obres de l'artista nord-americana, sinó una nova peça per a Pauline Oliveiros feta per Isabel Latorre.
_

Foto: Paula Felipe.

SLT / SANTIAGO LATORRE + Carlos Maria Romero
4 de Juny / Sala Dormitori

Sovint es considera la música electrònica com un amalgama de sons sense ànima on el factor humà desapareix per donar força la màquina totpoderosa de la contemporaneïtat. Santiago Latorre sembla que ha vingut a aquest món a desmentir aquest tòpic. El treball delicat, poètic i sensible d'aquest músic aragonés pren un gir inesperat amb SLT el seu nou projecte en el qual explora l'intimisme expressionista del cant amb el processament digital del so a través d'un sistema interactiu.

Tal és el gir que en aquesta ocasió, el de Saragossa es fa acompanyar de l'artista i performer colombià Carlos Maria Romero en un espectacle de llum, so, veu i interacció que no deixarà indiferent. Amb una estudiadíssima posada en escena, aquest espectacle posarà a prova el públic i en qüestionarà els rols desmuntant la idea de concert.
_

Foto: Paula Felipe.

CAMILLE NORMENT TRIO
4 de Juny / Sala Dormitori

Camille Norment és una de les artistes sonores més destacades del panorama europeu. L'any passat va ser l'encarregada de dissenyar el pavelló noruec de la Biennal de Venècia amb una instal·lació sonora i visual que va fer la volta al món. En ella, Norment diluïa les fronteres entre espai expositiu, auditori, instal·lació i performance, una obra complexa, poètica y d'una bellesa inusitada que va captivar a la crítica internacional.

Amb aquesta carta de presentació, Norment portarà el seu trio d'improvisació lliure a partir de guitarres elèctriques (Håvard Skaset), violí (Vegar Vårdal) i l'instrument més singular de tot el festival: la glass-harmònica un instrument de vidre inventat al Segle XVI i que Norment reinterpreta en clau contemporània. Sens dubte una singularitat única en el panorama europeu i un magnífic colofó a la secció d'Art Sonor i Músiques Experimentals d'aquest any a Ensems.

_

Dossier de prensa.

_

 Evento producido por: